Från Stadshuskällaren i Stockholm har Mikaela de senaste åren etablerat sig som en stigande stjärna inom svensk hållbar gastronomi. Moderna tolkningar av klassiska rätter – alltid med ekologiska och svenska råvaror i centrum. För Mikaela är hållbarhet inte bara en trend utan en självklar del av hantverket. Uppvuxen i Hälsingland, med naturen som självklar följeslagare, präglas hennes matlagning av respekt för råvaran, bonden och säsongen.
Ekologisk kvalrätt: Grillat kycklinghjärta med ärtsoja, kräm på bondbönor, friterade gröna linser och variation på rotselleri
Med en matfilosofi som börjar i skogarna runt Nora hittar Daniel inspiration bland svamp, bär och vilda örter. Sedan starten av karriären har han arbetat i allt från à la carte och storkök till prestigefulla restauranger och hotell, även utanför Sveriges gränser, ofta i ledande roller. Hållbarhet och respekt för råvaran genomsyrar hans arbete. Till vardags lagar han mat uteslutande på svenska råvaror, bygger menyer efter säsong och tar vara på allt med kreativa idéer. Med sitt arbete vill Daniel visa hur både restaurang- och storkök kan göra verklig skillnad genom att lyfta lokala, ekologiska råvaror och låta dem glänsa året runt.
Ekologisk kvalrätt: Misomarinerad torskkind med jordärtskockspuré, Gotlandsliner, picklad schalottenlök och smörsås
Med en matfilosofi som börjar i skogarna runt Nora, där han hittar inspiration bland svamp, bär och vilda örter. Sedan starten av karriären har han arbetat i allt från à la carte och storkök till prestigefulla restauranger och hotell även utanför Sveriges gränser, ofta i ledande roller. Hållbarhet och respekt för råvaran genomsyrar hans arbete. Till vardags lagar han mat uteslutande på svenska råvaror, bygger menyer efter säsong och tar vara på allt med kreativa idéer. Med sitt arbete vill Daniel visa hur både restaurang- och storkök kan göra verklig skillnad genom att lyfta lokala, ekologiska råvaror och låta dem glänsa året runt.
Ekologisk kvalrätt: Rödbeta med får från Järinge Gård, gula ärtor och radicchio.
Lotta titulerar sig själv kreativ råvarunörd med passion för svenska och ekologiska råvaror för säsongsbetonade menyer. Det passar förstås mycket väl. Lotta är den meriterade kocken som jobbat som kock och sous chef på Michelinrestauranger i såväl England som hemma i Stockholm. Idag är hon kock och restauratör på Restaurang Ärla.
Ekologisk kvalrätt: Lammhjärta-Lök-Morot-Rapsskott-Ragu av Belugalinser

Vinnare Årets Ekokock 2024

Finalist Årets Ekokock 2024

Finalist Årets Ekokock 2024

Finalist Årets Ekokock 2024
Årets Ekokock och Årets Offentliga Ekokock arrangeras av Ekomatcentrum och är en plattform som inspirerar till hållbar matlagning och förändring inom gastronomin och dess bransch.