Från Stadshuskällaren i Stockholm har Mikaela de senaste åren etablerat sig som en stigande stjärna inom svensk hållbar gastronomi. Moderna tolkningar av klassiska rätter – alltid med ekologiska och svenska råvaror i centrum. För Mikaela är hållbarhet inte bara en trend utan en självklar del av hantverket. Uppvuxen i Hälsingland, med naturen som självklar följeslagare, präglas hennes matlagning av respekt för råvaran, bonden och säsongen.
Ekologisk kvalrätt: Grillat kycklinghjärta med ärtsoja, kräm på bondbönor, friterade gröna linser och variation på rotselleri
Som kökschef på Svenska Mässan Gothia Towers Bankett och tre decenniers erfarenhet från Göteborgs främsta restauranger i bagaget har Jesper sett trender komma och gå – men hållbarhet består. Ända sedan uppväxten på en gård har Jesper haft ett resurståligt och smart tänk kring användning och respekt för maten.
Ekologisk kvalrätt: Svenskt lamm ifrån Gröna gårdars kött.
Starten av Restaurang Skog i Sigtuna blev startskottet för Niclas förhållningssätt och tänk kring arbetet med hållbarhet, mat och lokala råvaror. Där skog inte bara var ett namn utan den stora inspirationen. Sedan dess har det blivit flertalet namnkunniga restaurangadresser såsom Högberga gård, Rånäs Slott och idag gårdskrogen Cissi och Clara.
Ekologisk kvalrätt: Rödbeta med får från Järinge Gård, gula ärtor och radicchio.
Lotta titulerar sig själv kreativ råvarunörd med passion för svenska och ekologiska råvaror för säsongsbetonade menyer. Det passar förstås mycket väl. Lotta är den meriterade kocken som jobbat som kock och sous chef på Michelinrestauranger i såväl England som hemma i Stockholm. Idag är hon kock och restauratör på Restaurang Ärla.
Ekologisk kvalrätt: Lammhjärta-Lök-Morot-Rapsskott-Ragu av Belugalinser
Vinnare Årets Ekokock 2024
Finalist Årets Ekokock 2024
Finalist Årets Ekokock 2024
Finalist Årets Ekokock 2024
Årets Ekokock och Årets Offentliga Ekokock arrangeras av Ekomatcentrum och är en plattform som inspirerar till hållbar matlagning och förändring inom gastronomin och dess bransch.