Finalister 2026

Juryn har sagt sitt: årets finalister

Svårare än någonsin och jämn, väldigt hög nivå. Nu har alla kvalbidragen bedömts av juryn och fyra ytterst skarpa kockar har valts ut för att få chansen tävla i finalen 29 januari 2026 och där en vinnare kommer kunna titulera sig Årets Ekokock 2026.

Finalplats 1

Mikaela Håkansson

Stockholm

Från Stadshuskällaren i Stockholm har Mikaela de senaste åren etablerat sig som en stigande stjärna inom svensk hållbar gastronomi. Moderna tolkningar av klassiska rätter – alltid med ekologiska och svenska råvaror i centrum. För Mikaela är hållbarhet inte bara en trend utan en självklar del av hantverket. Uppvuxen i Hälsingland, med naturen som självklar följeslagare, präglas hennes matlagning av respekt för råvaran, bonden och säsongen.

Ekologisk kvalrätt: Grillat kycklinghjärta med ärtsoja, kräm på bondbönor, friterade gröna linser och variation på rotselleri

Finalplats 2

Daniel Agrell

Nora

Med en matfilosofi som börjar i skogarna runt Nora hittar Daniel inspiration bland svamp, bär och vilda örter. Sedan starten av karriären har han arbetat i allt från à la carte och storkök till prestigefulla restauranger och hotell, även utanför Sveriges gränser, ofta i ledande roller. Hållbarhet och respekt för råvaran genomsyrar hans arbete. Till vardags lagar han mat uteslutande på svenska råvaror, bygger menyer efter säsong och tar vara på allt med kreativa idéer. Med sitt arbete vill Daniel visa hur både restaurang- och storkök kan göra verklig skillnad genom att lyfta lokala, ekologiska råvaror och låta dem glänsa året runt.

Ekologisk kvalrätt: Misomarinerad torskkind med jordärtskockspuré, Gotlandsliner, picklad schalottenlök och smörsås

Finalplats 3

Niclas Jansson

Norrtälje

Med en matfilosofi som börjar i skogarna runt Nora, där han hittar inspiration bland svamp, bär och vilda örter. Sedan starten av karriären har han arbetat i allt från à la carte och storkök till prestigefulla restauranger och hotell även utanför Sveriges gränser, ofta i ledande roller. Hållbarhet och respekt för råvaran genomsyrar hans arbete. Till vardags lagar han mat uteslutande på svenska råvaror, bygger menyer efter säsong och tar vara på allt med kreativa idéer. Med sitt arbete vill Daniel visa hur både restaurang- och storkök kan göra verklig skillnad genom att lyfta lokala, ekologiska råvaror och låta dem glänsa året runt.

Ekologisk kvalrätt: Rödbeta med får från Järinge Gård, gula ärtor och radicchio.

Finalplats 4

Lotta Karlsson

Stockholm

Lotta titulerar sig själv kreativ råvarunörd med passion för svenska och ekologiska råvaror för säsongsbetonade menyer. Det passar förstås mycket väl. Lotta är den meriterade kocken som jobbat som kock och sous chef på Michelinrestauranger i såväl England som hemma i Stockholm. Idag är hon kock och restauratör på Restaurang Ärla.

Ekologisk kvalrätt: Lammhjärta-Lök-Morot-Rapsskott-Ragu av Belugalinser

 

2024

Tidigare finalister

2024 var mästare mot mästare – tidigare vinnare av Årets Ekokock ställdes mot varandra i en episk final. Här fanns inget utrymme för misstag, bara ren skicklighet och hållbar gastronomi på högsta nivå. De höjde ribban, skrev historia och inspirerade en hel bransch.

Jonas Alvin

Vinnare Årets Ekokock 2024

Johan Tyrén

Finalist Årets Ekokock 2024

Viktor Arabzadeh

Finalist Årets Ekokock 2024

Jonas Karlsson

Finalist Årets Ekokock 2024