Finalister 2025

Juryn har sagt sitt: årets finalister

Svårare än någonsin och jämn, väldigt hög nivå. Nu har alla kvalbidragen bedömts av juryn och fyra ytterst skarpa kockar har valts ut för att få chansen tävla i finalen i november och där en vinnare kommer kunna titulera sig Årets Ekokock 2025.

Finalplats 1

Mikaela Håkansson

Stockholm

Från Stadshuskällaren i Stockholm har Mikaela de senaste åren etablerat sig som en stigande stjärna inom svensk hållbar gastronomi. Moderna tolkningar av klassiska rätter – alltid med ekologiska och svenska råvaror i centrum. För Mikaela är hållbarhet inte bara en trend utan en självklar del av hantverket. Uppvuxen i Hälsingland, med naturen som självklar följeslagare, präglas hennes matlagning av respekt för råvaran, bonden och säsongen.

Ekologisk kvalrätt: Grillat kycklinghjärta med ärtsoja, kräm på bondbönor, friterade gröna linser och variation på rotselleri

Föregående bild
Nästa bild
Föregående bild
Nästa bild

Finalplats 2

Jesper Rundholm

Göteborg

Som kökschef på Svenska Mässan Gothia Towers Bankett och tre decenniers erfarenhet från Göteborgs främsta restauranger i bagaget har Jesper sett trender komma och gå – men hållbarhet består. Ända sedan uppväxten på en gård har Jesper haft ett resurståligt och smart tänk kring användning och respekt för maten.

Ekologisk kvalrätt: Svenskt lamm ifrån Gröna gårdars kött.

Finalplats 3

Niclas Jansson

Norrtälje

Starten av Restaurang Skog i Sigtuna blev startskottet för Niclas förhållningssätt och tänk kring arbetet med hållbarhet, mat och lokala råvaror. Där skog inte bara var ett namn utan den stora inspirationen. Sedan dess har det blivit flertalet namnkunniga restaurangadresser såsom Högberga gård, Rånäs Slott och idag gårdskrogen Cissi och Clara.

Ekologisk kvalrätt: Rödbeta med får från Järinge Gård, gula ärtor och radicchio.

Föregående bild
Nästa bild
Föregående bild
Nästa bild

Finalplats 4

Lotta Karlsson

Stockholm

Lotta titulerar sig själv kreativ råvarunörd med passion för svenska och ekologiska råvaror för säsongsbetonade menyer. Det passar förstås mycket väl. Lotta är den meriterade kocken som jobbat som kock och sous chef på Michelinrestauranger i såväl England som hemma i Stockholm. Idag är hon kock och restauratör på Restaurang Ärla.

Ekologisk kvalrätt: Lammhjärta-Lök-Morot-Rapsskott-Ragu av Belugalinser

 

2024

Tidigare finalister

2024 var mästare mot mästare – tidigare vinnare av Årets Ekokock ställdes mot varandra i en episk final. Här fanns inget utrymme för misstag, bara ren skicklighet och hållbar gastronomi på högsta nivå. De höjde ribban, skrev historia och inspirerade en hel bransch.

Jonas Alvin

Vinnare Årets Ekokock 2024

Johan Tyrén

Finalist Årets Ekokock 2024

Viktor Arabzadeh

Finalist Årets Ekokock 2024

Jonas Karlsson

Finalist Årets Ekokock 2024