Inspirerande och framåtblickande

Med en jury av några av landets mest erfarna och skickliga kockar, lovar årets tävling att hålla högsta nivå. Deras expertis inom gastronomi kommer att lyfta fram det bästa hos deltagarna och främja innovation i köket.
Jury Årets ekokock Mikael

Mikael Andersson

Juryordförande, Smak och presentationsdomare

Mikael Andersson är en erfaren kökschef med över 12 års erfarenhet från både restaurangbranschen och skolköken. Med en passion för hållbar matlagning driver han arbetet med att ersätta hel- och halvfabrikat med rätter lagade från grunden, öka andelen ekologiska råvaror och integrera måltidspedagogik i både matsalen och klassrummet.

hidden

Som tidigare krögare blev Mikael headhuntad till Stora Hammars skola där han lyckades nå 96% ekologiska råvaror. Nu leder han skolköken i Skegrie rektorsområde, med målet att minska matsvinnet och introducera barnen till nya, spännande smaker, med fokus på vegetariskt och ekologiskt.

Mikael är ledamot i Ekomatcentrum och Sveriges kockars förening, där han fortsätter att arbeta för hållbar matlagning i offentlig sektor. Hans passion för måltidspedagogik gör att barnen får vara med i köket, något som skapar både stolthet och matglädje.

kock

Ragnhild Nordvall​

Köks och metod domare​

Ragnhild Nordvall kommer från Lund, Skåne, och har en djup passion för både matlagning och pedagogik. Som alumn och lärare vid Restauranghögskolan i Grythyttan, där hon själv studerade Kulinarisk kock och måltidskreatörprogrammet mellan 2010 och 2013, har Ragnhild utvecklat en stark förankring i det kulinariska hantverket. Sedan 2018 har hon varit en del av lärarteamet och delar med sig av sin kunskap till nya generationer av kockar och kreatörer.

hidden

Under sin karriär har Ragnhild arbetat på välrenommerade restauranger som Bloom in the Park, The Embassy of Sagrantinia (nu The Embassy), The More Bistro i Malmö och Flying Elk i Stockholm. Denna breda erfarenhet har gett henne en djup förståelse för både det tekniska hantverket och den kreativa sidan av matlagningen.

2024 tog Ragnhild sin magisterexamen, där hennes uppsats fokuserade på hur hantverkskunskap överförs från lärare till elever – ett ämne som ligger henne varmt om hjärtat. Hon brinner för att utveckla undervisningsmetoder som stärker elevernas förståelse och skicklighet i köket. Den passionen och hennes engagemang för sina studenter ledde till att hon nyligen blev tilldelad ett pedagogiskt pris, framröstat av studenterna själva – ett bevis på hennes uppskattade arbete och dedikation som lärare.

För Ragnhild handlar matlagning om mer än bara tekniker och recept. Det är en konstform och ett hantverk som, när det lärs ut rätt, kan förvandla och inspirera.

Paul svensson jury
Foto: Magnus Fond

Paul Svensson

Smak och presentationsdomare

Paul Svensson är en av Sveriges främsta stjärnkockar, känd för sin passion för hållbar och grön matlagning. Med över två decennier i restaurangbranschen har han arbetat som kreativ ledare på några av landets mest välrenommerade krogar, inklusive Bon Lloc, Fredsgatan 12 och Fotografiska, som 2017 utsågs till Världens bästa museirestaurang.

hidden

Paul har en imponerande meritlista, där bland annat en femteplats i Bocuse d’Or 2003 i Lyon sticker ut, ett prestigefyllt världsmästerskap för kockar. Han har också blivit ett välbekant ansikte i tv, där han inspirerat tittare i program som Maträddarna, Sveriges yngsta mästerkock och Landgång, alltid med ett starkt fokus på en hållbar och växtbaserad matfilosofi.

Utöver sina tv-framträdanden är Paul en uppskattad föreläsare och utbildare inom hållbar gastronomi, där han delar med sig av sin vision om att minska matsvinn och laga mat för alla sinnen. Han är även grundare av matsvinnsrörelsen Retaste, där han förespråkar en mer cirkulär matkedja och zero waste-tänk. Hans styrka ligger i att förändra människors matvanor genom nyfikenhet, kunskap och en stark kärlek till maten.

Jury Årets ekokock Myrtle Put

Myrthe Put

Smak och presentationsdomare

Född och uppvuxen i Nederländerna och har de senaste 13 åren varit en del av Sveriges restaurangscen. Sin kockkarriär inledde hon på Park Aveny i Göteborg och har sedan dess skapat sig ett starkt fotfäste på flera framstående kök runt om i staden. Hennes passion för att laga god och näringsrik mat genomsyrar allt hon gör, med en stark förkärlek för det vegetariska köket – där hon fokuserar på att göra maten lekfull och kreativ, utan att förlita sig på köttersättningsprodukter.

hidden

Med sina rötter i Holland, där klimatfrågan alltid varit närvarande, har Myrthe haft ett naturligt engagemang för hållbarhet. När hon tog rollen som köksmästare på Chalmers konferens och restaurangen på Universeum, ett vetenskapscenter med fokus på miljö och klimat, blev hållbarhet en central del av hennes arbete. Hon brinner för att använda hela råvaran och hitta innovativa lösningar för att minimera matsvinn och klimatpåverkan.

2023 blev Myrthe vinnare av branschpriset Årets Vardagshjälte, ett erkännande för hennes outtröttliga arbete för att göra hållbar matlagning tillgänglig och inspirerande för alla. Hon älskar att utmana sig själv och sitt team genom att laga mat som är både ansvarsfull och smakrik. För Myrthe handlar matlagning om att skapa en upplevelse för gästen – inte bara genom smaker, utan också genom att dela kunskap och inspirera till en mer hållbar livsstil.

Jury Årets Ekokock 2024

Stefan Johansson

Smak och presentationsdomare

Expert Cirkulär professionell matlagning

Stefan Johansson, uppvuxen i Smålands djupa skogar med granar och närheten till IKEA, fann sin passion för matlagning som kock i flottan. Där väcktes hans intresse för att skapa egna lösningar på redan uppställda menyer, och det blev startskottet för en lång och framgångsrik karriär inom restaurangvärlden.

hidden

På 80-talet kom han till Slakthusområdet, och efter en paus för att studera humaniora vid Lunds och Stockholms universitet, återvände han till köket. Under sin karriär har han bland annat serverat Nelson Mandela och andra världsledare på UD. Stefan har varit med och drivit ikoniska projekt som Tempel Bar, Andalusiska Hunden på Kungsholmen, samt öppnat Elverket på Östermalm och Carlhälls Gård på Långholmen.

De senaste 22 åren har Högbo Brukshotell i Gästrikland varit Stefans hemmaplan. Här har han lett ett omfattande utvecklingsarbete med fokus på hållbarhet, råvaruproduktion och integration. Högbo har utvecklats till en plats som rymmer både små, intima möten och stora event – och Stefans roll har vuxit från kock och köksmästare till restaurangchef och krögare med hållbarhetsansvar, numera även kallad ”matdirigent”.

Stefan är också författare till kokboken En dag på Högbo Brukshotell: mat, människor, möten, där han delar med sig av sin kärlek till maten, platsen och människorna. För sitt arbete har han bland annat vunnit Årets Landsbyggare i kategorin Attityd och lett Högbo Brukshotell till att bli utsedd till Nordens mest hållbara hotellrestaurang av 360°EAT GUIDE.

När han inte arbetar, hittar du honom ofta på cykel genom skogarna eller på skidor över myrar och täta skogar – alltid i harmoni med naturen.

Årets Ekokock arrangeras av Ekomatcentrum och är en plattform som inspirerar till hållbar matlagning och förändring inom gastronomin och dess bransch.

Kontakt